Fremgangsmåte:
1. Ha melk, havregryn i en kasserolle.
2. Småkok mens du rører i ca. 10 minutter (lettkokte trenger kortere koketid).
3. Tilsett salt. Rør rundt og server med det samme.
En god frokost, rik på proteiner og gode karbohydrater bidrar til å holde blodsukkeret i balanse og forbrenningen på et bra nivå gjennom hele dagen.
En velbalansert frokost er viktig for å få en god start på dagen. Drikk kaffe eller te, og velg heller en frukt i stedet for å drikke juice som ofte har for høyt sukkerinnhold.
Det finnes flere gode frokostalternativer som du kan velge mellom når du spiser noen av våre måltider til lunsj eller middag. Du kan velge å spise den samme frokosten hver dag hvis du finner en favoritt. Havregryn, müsli uten tilsatt sukker og varianter av usøtet fullkornbrød går bra. Unngå gjerne produkter som er raffinerte slik som vanlig hvitt brød, de fleste frokostblandinger, syltetøy og marmelade, for å unngå energikikk med fare for å bli sulten for fort igjen.
1 dl havregryn – 155 kcal (1 dl havregryn veier ca. 40 gram)
1 dl lettmelk 43 kcal(vanlig lettmelk med 1,2% fett)
2 dl vann
1 knivspiss salt
1 skive fullkornsbrød/usøtet brød (skåret i brødmaskin på dagligvarebutikk) – 115 kcal
1/2 kokt egg i skiver (ca. 30 gram) – 43 kcal
1 eple (100 gram) – 47 kcal
(Ikke glem å kalkuler inn smør/margarin dersom du smører brødskiven).
1 glass vann – 0 kcal
1 kopp svart kaffe – 0 kcal
1 beger skyr med smak eller kesam, skjørost eller biola yoghurt naturell sammen, eller i stedet for skyr.
100 g blåbær og/eller granateplefrø
kaneldryss
2 sharon
300 g jordbær
300 g blåbær
2 bananer
4 dl Kesella, lett 1%
6 dl Cottage cheese, mini 1,5%
2 ts ingefær, fersk revet
2 ts korianderfrø, malte
1 lime, presset
2 sitronmelisse, knippe
8 ss nøttemix
1 ss rapsolje
4 skiver surdeigsbrød, usøtet
2 never machesalat
4 ts dijonsennep
500 g bringebær
500 g blåbær
2 sharon
2 dl cottage cheese, mini 1,5%
Urtesalt og pepper
8 egg
4 ss vann
180 g kalkun, røkt
2 tomater
1 dl purreløk
4 egg
4 eggehviter
240 g kalkun
8 ss vann
Rapsolje
4 tomater
16 ss purreløk
4 gulrøtter, revet
200 g bringebær
200 g blåbær
10 ss havregryn, ristet
Urtesalt
Pepper
Kardemomme
Ingefær, fersk revet
12 ss havregryn, ristet
4 ss nøttemix
2 ss solsikkefrø
6 ts psylliumfrø
6 dl lettyoghurt, naturell 0,5%
4 dl cottage cheese mini 1,5%
2 røde epler med skall
Kanel
Kardemomme
5 dl cottage cheese mini 1,5%
4 dl havregryn, ristet
4 egg
2 ss psylliumfrø
2 ts rapsolje
500 g jordbær
2 ts korianderfrø, malt
Urtesalt
4 klyper chiliflak
Revet lime eller sitronskall
4 dl havregryn, ristet
8 dl vann
2 ts kumminfrø, hele
4 ss solsikkefrø
2 pærer
6 dl lettmelk
4 egg
2 bokser hermetisk makrell i tomatsaus
8 blader romanosalat
0,8 rødløk
1 rød paprika
40 g alfaspirer
8 dl lettyoghurt
240 g frosne blåbær
200 g bringebær
10 ss havregryn, ristet
4 ss psylliumfrø
sitronmelisse
urtesalt og pepper
8 egg
240 g nötrulle eller italiensk bresaola (magert, mørkt og tørket oksekjøtt)
80 g salat
0,8 rødløk
2 grapefrukter
8 soltørkede tomater, myke
4 pærer, store
4 skiver surdeigsbrød, usøtet
1 avocado
180 g skinke 3%
1 tomat i skiver
2 never ruccolasalat
20 g alfaspirer
0,5 rødløk
4 egg
8 dl mild lettyoghurt 0,5%
2 dl Kesella, lett 1%
400 g bringebær
2 ss nøttemix
8 ss havregryn, ristet
2 ss psylliumfrø
4 skiver surdeigsbrød, usøtet
360 g kaldrøkt laks
2 egg
1 dl ajvar (krydret mose av bakt eller grillet rød paprika, aubergine samt matolje)
2 never ruccolasalat
1 rødløk
2 klyper sukkererter
dill
pepper
2 pærer, store
1 paprika
8 dl naturell lettyoghurt 0,5%
4 dl cottage cheese mini 1,5%
240 g bjørnebær
200 g bringebær
6 ss blandede nøtter
kardemomme
10 ss havregryn
12 ss havregryn, ristet
4 ss gojibær
6 ss nøttemix
4 ss psylliumfrø
8 dl mild lettyoghurt 0,5%
4 dl Kesella, lett 1%
500 g bjørnebær
4 egg
4 egg
4 ss vann
200 g reker
0,8 rød paprika
0,8 rødløk
1 avocado
6 dl mango
320 g bringebær
12 ss ristede gryn
1 lime
urtesalt og pepper
250 g tomat
150 g agurk
1 gul løk
Dressing:
1 ss eddik eller sitronsaft
1/4 ts salt
1 ts senep
1 ss olivenolje
2 ss vann
Vitpepper
Vitløkspulver
2 hardkokte egg
100 gram røkt kalkun
100 g eple
100 g pære eller banan
1 grøn paprika
100 g tomat
100 g agurk
100 g isbergslat
3 ss Biola Naturell/eller Yoghurt Naturell
33 ss AXA kornblanding med blåbær (Nøkkelhull merket)
1 ss Kesam mager vanilje
1 ss Lerum blåbærsyltetøy uten sukker
10-12 Friske blåbær
Mange velger å spise våre måltider på hverdagene for å kunne velge litt mer fritt i løpet av helgen.
Det betyr ikke at du trenger å spise usunt i helgene. Her finner du en rekke av våre favorittoppskrifter som fungerer utmerket som et supplement til Foodboxen.
500 g kyllingfilet
Paprikapulver
Cayennepepper
Urtesalt og pepper
4 never blandet salat
8 champignoner
8 ss purreløk
4 tomater
2 dl hvite bønner (cannelinibønner)
2 dl mais
4 små rødbeter
2 gulrøtter
6 ts olje
6 ts eplecidereddik
6 ts frisk timian og basilikum (tørket fungerer også)
urtesalt og pepper
4 egg
4 eggehviter
2 ts olje
2 finrevete gulrøtter
1 løk
200 g røkt kalkun
2 dl cottage cheese, mini 1,5%
4 ts franske urter
8 ss purreløk
urtesalt og pepper
4 never grønne blader
4 tomater
2 dl kikerter
1,6 rødløk
40 g alfaspirer
eplecidereddik
600 g kalkunschnitzel
4 ss sesamfrø
2 ts chiliflak
4 dl kokt mathavre
2 never ruccolasalat
2 dl salatløk
2 dl svarte bønner, kokt
2 dl papaya
1 rød paprika
20 g av alfaspirer
2 ss olje
2 ss rødvinseddik
1 ss tomatpuré
1 ss soyasaus
1 ss tørket basilikum
2 hvitløksfedd
urtesalt og pepper
400 g kaldrøkt laks
4 dl kokt quinoa i diverse farger
2 dl salatfetaost 3%
2 never bladgrønt
1 rødløk
16 reddiker
2 klyper ertespirer
16 grønne asparges, ferske eller på glass
2 dl kidneybønner
16 cocktailtomater
8 ss kesella, lett 1%
4 ss revet pepperrot
sitron
urtesalt og pepper
2400 g kyllingfilet
4 rødbeter
4 egg
8 dl kokt bulgur
4 dl strimlet purreløk
8 ts olivenolje
4 never bladgrønt
2 gule paprika
16 ss mais
1 rødløk
40 g alfaspirer
8 ts olje
8 ts eplecidereddik
4 ss vann
4 never ruccolablader
4 hvitløksfedd
urtesalt og pepper
500 g laks
8 ss Kesella, lett 1%
8 ss lettyoghurt 0,5%
4 ts dill
4 ss kapers
4 hvitløksfedd
8 ts dijonsennep
16 jordärtskocker
0,8 rødløk
0,8 st gul paprika
8 ss mungbønnespirer
12 reddiker
4 never bladgrønt
urtesalt og pepper
500g mager kjøttdeig
2 egg
2 gulrøtter
1 gul løk
2 hvitløksfedd
4 dl speltmel
2 dl Santa Maria tacosaus hot
2 ts spisskummen
1 rødløk
1 gul paprika
2 dl strimlet rødkål
2 dl soyabønner
16 grønne oliven
2 never bladgrønt
urtesalt og pepper
4 egg
4 eggehviter
4 ss vann
480 g kyllingfilet
12 champignoner
2 dl strimlet purreløk
8 jordärtskocker
2 dl kikerter
2 ts tørket timian
4 ts olje
4 never bladgrønt
8 ss mungbønnesspirer
4 tomater
mineralsalt og pepper
500 g pillede reker
2 egg
4 never blandede salatblader
24 ferske eller syltet asparges
1 rødløk
16 reddiker
4 dl hvite bønner (cannelinibønner)
40 st sukkererter
4 tomater
2 kålrabier
4 klype ertespirer
4 egg
4 eggehviter
4 ss vann
300 g tunfisk i vann
2 dl strimlet purreløk
2 dl kokte røde linser
2 ts rapsolje
2 rødbeter
2 dl hvitkål
2 små røde eple
4 never salatblad
40 sukkererter
4 ts eplecidereddik
urtesalt og pepper
500 g laks
8 små poteter
8 ss Kesella lett 1%
8 ss lettyoghurt 0,5%
4 ss rød kaviar
1 rødløk
dill
200 g reker
sitron
16 asparges
2 gulrøtter
8 minimais
20 sukkererter
2 never spinatblader
2 klype ertspirer
mineralsalt og pepper
For å holde blodsukkerkurven og forbrenningen på et bra nivå krever det at man spiser regelmessig.
Det bør ikke gå mer enn tre til fire timer mellom måltidene. Med et bra mellommåltid vil du holde energi din og konsentrasjon på et høyt nivå gjennom hele dagen. Å spise et eller to mellommåltid mellom hovedmåltidene er en suksessfaktor.
Her finner du noen gode matbiter som passer for deg på jobben, hjemme eller på skolen.
Hvis du trener eller har en jobb hvor du beveger deg mye, er det ekstra viktig å ha et godt mellommåltid. Da kan du enkelt utvide alternativene med snacks som inneholder litt mer karbohydrater enn de forslagene du finner her. Legg til en ekstra frukt eller ei grov brødskive.
4 gulrøtter
12 selleristilker
2 røde paprika
24 oliven
4 dl Kesella lett 1%
2 dl lettyoghurt
4 hvitløksfedd
urtesalt
persille
200 g fetaost 3%
4 tomater
0,8 rødløk
2 dl agurk, terninger
2 dl kidneybønner
16 oliven
4 ts eplecidereddik
urtesalt og pepper
6 dl cottage cheese mini 1,5%
2 epler
2 ss nøttemix
kardemomme
kanel
4 egg
4 dl cottage cheese mini 1,5%
4 tomater
8 ss purreløk
urtesalt og pepper
4 dl cottage cheese 1,5%
500 g blåbær
2 ss nøtter, hakket
8 blader romanosalat
480 g kylling
0,8 rødløk
4 never ruccolasalat
4 ss mungbønnespirer
8 soltørkede tomater, myke
8 oliven
8 ss Kesella, lett 1%
basilikum
urtesalt
4 dl isbergsalat eller romanosalat
320 g reker
1 avocado
0,8 rødløk
40 g alfaspirer
0,8 rød paprika
urtesalt og pepper
120 g kalkun
4 never ruccola
1 tomat
12 egg
400 g kesella 1%
200 g cottage cheese mini 1,5%
500 g bringebær
8 ss cottage cheese mini 1,5%
kardemomme
12 egg
400 g kesella 1%
200 g cottage cheese mini 1,5%
3 egg
1 dl kesella, lett 1%
0,5 dl cottage cheese, mini 1,5%
500 g laksefilet
2 ts chiliflak
2 pastinakker
2 rotsellerier
8 brokkolibuketter
1 rødløk
2 never salatblad
8 ss mungbønnespirer
8 ts kapers
3 ss dijonsennep
4 ts eplecidereddik
4 ss vann
2 store hvitløksfedd
2 ts Santa Maria tørkede franske urter
2 ts tørket timian
pepper og urtesalt
500 g kyllingfilet
2 ss Santa Maria rød karripasta
4 klyper spisskummen
2 ss tomatpuré
2 ss Santa Maria fiskesaus
paprikapulver
2 gule løker
4 hvitløksfedd
3 ts olje
12 dl vann, kan trenge opptil 8 dl
8 ss grønne linser, ukokt
8 brokkolibuketter, stor
1 rød paprika
24 oliven
2 ss Kesella, lett 1%
Mineralsalt og pepper
500 g kylling
4 ss tørket røde linser, eller en 1 dl kokte
2 ts olivenolje
1 gulrot
1 pastinakk
2 dl strimlet purreløk
1 gul paprika
1 chili
2 dl hakkede tomater
2 store hvitløksfedd
1 ts malt koriander
1 ts spisskummen
2 klyper kanel
6 ss solsikkefrø
8 ss Kesella, lett 1%
mineralsalt og pepper
2 never salatblad
8 ss mungbønnespirer
urtesalt og pepper
600 g seifilet eller annen hvit fisk
16 tynne skiver av aubergine
600 g knuste tomater
2 dl strimlet purreløk
2 dl kokte kidneybønner
40 oliven
4 store hvitløksfedd
4 klyper tørket timian
4 ts tørket oregano
4 ts tørket basilikum
1 fersk chili
mineralsalt og pepper
6 ss Kesella, lett 1%
2 never salat
0,8 rødløk
400 g kaldrøkt kalkunbryst
2 egg
2 gulrøtter
2 kålrabi
1 dl strimlet purreløk
1 gul løk
2 ts olje
2 never bladgrønt
12 reddiker
2 dl kikerter
2 dl Cottage cheese mini 1,5%
2 bunter friske eller tørkede basilikum
chiliflak
en kvart ts karri
urtesalt og pepper
500 g kyllingfilet
2 gulrøtter
1 dl kålrabi
1 gul løk
6 champignoner
8 minimais
3 ts rapsolje
4 ss soyasaus, lys
8 ss vann
8 soltørkede tomater
1 chili, rød fersk mild
2 hvitløksfedd
4 ts ingefær
4 never salat, valgfri
20 st cashewnøtter
300 g laks
200 g reker
2 dl Kesella, 1%
2 dl cottage cheese, mini 1,5%
4 ss kapers
2 ss dill
1 sitron, revet skall
6 jordärtskocker
2 pastinakker, store
8 brokkolibuketter
4 dl purreløk
urtesalt og pepper
2 never salat, grønne blader
40 g alfaspirer
1.5 stk rødløk
500 g rødspettefileter
2 lime
2 knipper basilikum
2 dl mango
4 ts ingefær, frisk
4 ss naturell lettyoghurt 0,5%
4 ss kesella, lett 1%
noen dråper limejuice
2 reddiker
20 minimais
2 gulrøtter, store
2 dl purreløk
2 ss olje
0,5 stk chili (avhengig av styrke)
2 never spinatblader
40 g alfaspirer
1 rødløk
mineralsalt og pepper
540 g løvbiff
2 ss rapsolje
1 dl hvitkål, strimlet
2 gulrøtter, revet
1 dl Kesella 1%
2 ss Dijonsennep
8 halve valnøtter
muskat
4 dl kålrabi i terninger
4 dl rotselleri i terninger
1 rød paprika
frisk eller tørket timian
urt / mineralsalt og pepper
2 never salatblad
8 ss mungbønnespirer
500g kjøttdeig, mager
2 gulrøtter
1 gul løk
4 eggehviter
2 ss persille, tørket eller fersk
6 ss naturell lettyoghurt 0,5%
6 ss Kesella lett 1%
1,6 dl agurk
4 hvitløksfedd
2 never salat, grønne blader
2 dl hvite bønner
0,5 rød paprika
0,8 rødløk
8 fefferoni, syltet (pepperonipepper)
4 ts eplecidereddik
mineralsalt
urtesalt og pepper
600 g sei
sitron
4 stk pastinakker
2 never grønnsalat, for eksempel spinatblader
1 rødløk
2 gule tomater
12 brokkolibuketter
2 ss olje
2 ss eplecidereddik
6 ss pepperrot, revet
4 ss vann
2 ts dill, fersk, frossen eller tørket
1 sitron, skall og saft
440 g roastbiff
2 stk revet rødbeter
1 lite rødt eple med skall
4 ss purreløk
4 ss naturell lettyoughurt 0,5%
4 ss Kesella 1%
2 ts Dijonsennep
2 ss nøttemix
2 never salat
4 tomater
2 dl hvite bønner
2 dl agurk
2 ss revet pepperrot
mineralsalt og pepper
600 g seifilet
4 brokkolibuketter
6 ss purreløk
8 ss Kesella, lett 1%
sitron, ferskpresset
4 never salatblad
0,8 gul paprika
1 avocado
1 rødløk
2 dl kidneybønner
2 gulrøtter
4 ts olje
4 ts eplecidereddik
urtesalt og pepper
600 g kalkunfilet
4 klyper sambal oelek (indonesisk chillipasta)
8 hvitløksfedd
4 never spinatblad
280 g svartrot, skrellet
2ts gurkemeie
2 små rødløker
20 cocktailtomater
12 reddiker
2 dl Kesella, lett 1%
6 ts olje
6 ts eplecidereddik
8 ss hakket appelsinkjøtt med saft
Safran (en kvart liten krydderpose)
mineral /urtesalt og pepper
400 g kyllingfilet
4 dl kokosmelk, lys
2 dl vann
4 ss fiskesaus
12 soltørkede tomater
4 hvitløksfedd
1 fersk chili
8 brokkolibuketter, store
8 champignoner
2 røde paprikaer
4 dl purreløk
2 dl kidneybønner
2 never grønnsalat
pepper og mineralsalt
320 g sei
240 g laks
6 blåskjell, hele
600 g knuste tomater
4 dl vann
4 hvitløksfedd
1 gul løk
2 pastinakker
2 gulrøtter
2 safranposer, små
4 dl purreløk
1 fennikel, liten
4 ts basilikum, tørket
2 never salat, gjerne minispinat
mineralsalt og pepper
600 g torsk eller annen hvit fisk
8 skiver lufttørket skinke
12 champignoner
12 ss strimlet purreløk
20 cherrytomater
4 hvitløksfedd
200 g haricot verts (kenyabønner, variant av brekkbønner)
2 store gulrøtter
8 blomkålbuketter
4 never salat
2 ts olje
2 ts eplecidereddik
2 ts franske urter
2 ts ferskrevet ingefær
mineralsalt og pepper
sitron
400 g laks med skinn
240 g reker
8 ss Kesella 1%
4 ss dill, fersk eller frossen
2 sitroner, revne skall og noen dråper saft
salt og pepper
20 asparges
4 gulrøtter
4 reddiker
4 never salat, grønne blad
2 dl kidneybønner
1 rødløk
presset sitron
urtesalt og pepper
500 g sei
160 g laks
4 ts wasabi paste (krydder)
sitron, ferskpresset
2 gule paprikaer
24 cocktailtomater
2 squash
8 brokkolibuketter
2 ts olje
4 pastinakker
malt chili
mineralsalt og pepper
4 never bladgrønt, gjerne babyspinat
4 klyper ertespirer
4 spyd
400 g tunfisk i vann
24 grønne oliven i lake
3 dl vann
2 bokser cocktailtomater i lake
1 dl røde linser
4 ts olivenolje
2 ss tomatpuré
2 ss Santa Maria fiskesaus
1 ts spisskummen
1 rød chili, skåret i ringer, kjenn etter styrken
2 hvitløksfedd
2 dl purreløk
8 brokkolibuketter
2 ss basilikum, friske eller tørkede
2 squash
2 never salat, grønne blader
500 g kyllingfilet
4 små knipper fersk timian
4 små knipper basilikum
4 hvitløksfedd
2 ss olje
malt koriander
malt paprika
2 gulrøtter
2 pastinakker
2 dl kålrabi
6 ss naturell lettyoghurt 0,5%
6 ss Kesella, lett 1%
8 soltørkede tomater
4 never salat, grønne blad
2 røde paprikaer
8 ss purreløk
urtesalt og pepper
600 g lammekoteletter
2 ts tørket rosmarin
8 store hvitløksfedd
4 tørkede timian
2 ss olivenolje
1 rød paprika
1 gul paprika
1 gul løk
16 tynne skiver av aubergine
2 squash
1 chili avhengig av styrke
4 dl knuste tomater
sort pepper
mineralsalt
40 voksbønner
4 never salatblad